Изберете страница

Един от най-често срещаните проблеми в нашето ежедневие е МУХЪЛЪТ! Той представлява както естетическо несъвършенство, така и заплаха за здравето на обитателите. Наличието на плесен и гъби може да предизвика сериозни дихателни проблеми и алерии.

Основната опасност за здравето при наличие на мухъл или плесен вкъщи идва от вдишването на спорите, с които гъбичките се размножават. Такива спори се разнасят из въздуха непрекъснато, но въздухът вкъщи може да се насити с тях до опасно високи концентрации, ако мухълът не се отстранява своевременно. Навлизането на тези спори по въздухоносните пътищa може да обостри или отключи различни заболявания. Най-податливи на тях са хора, страдащи от астма, синузити или други хронични респираторни заболявания. Спорите на мухъла обаче са потенциално опасни и за напълно здрави хора и може да провокират различни оплаквания.

Алергии
Продължителното излагане на спорите на мухъла може да отключи алергични реакции, проявяващи се с хрема, зачервяване, сърбеж и сълзене на очите, кашлица или кожни обриви. Последствията са същите като тези, които отключва поленът при хората, алергични към него. Диагностицирането на причината за алергиите е трудно и наличието на мухъл вкъщи винаги трябва да се има предвид като причина за нетипични алергични реакции.

Астма
Обострянето на астмата е сред най-честите последствия от развитието на мухъл вкъщи и продължителното излагане на въздух, наситен със спорите му. Не само полените, но и мухълът у дома е сред основните причини за зачестяване на астматичните пристъпи през пролетта.

Инфекции
Хората с отслабен имунитет и тези, преболедували по-тежко през зимата, също са сред потенциалните потърпевши от действието на домашния мухъл. При тях се повишава рискът от развитие на белодробна аспергилоза след навлизане на мухълови спори по-дълбоко в дихателните пътища. Това е сериозно инфекциозно заболяване, коеот изисква продължително лечение.

Интоксикации
Освен спорите опасност при развитие на мухгъл вкъщи създават и т.нар. микотоксини. Редовното им вдишване или попадане върху кожата може да доведе до реакции на интоксикация, засягайки различни метаболитни процеси в организма. Добрата новина е, че микотоксините оказват опасно влияния само в много високи дози, каквито рядко може да се установят вследствие на домашния мухъл. Все пак, добре е той да се отстранява своевременно.

Мухълът по стените оцелява и при ниски, и при високи температури във влажните помещения у дома. Затова най-често мухлясват стените на банята и кухнята, както и мазетата и гаражите. Макар здравните последствия от вдишването на мухъла и неговите спори да са по-често временни, добре е по-влажните помещения вкъщи да се проветряват, освежават и почистват редовно, за да се елиминира напълно рискът от подобни последствия.

Задълбоченото изследване на San Marco за мухъла доведе до зключението, че не е достатъчно само визуалното премахване на гъбите. За да спечелим бробата с мухъла ние изследвахме причините и условията за неговата поява. Най-общо за появата на мухъл е необходимо да съвпаднат четирите фактора, а именно температура на стената, температура на въздуха, влажност на стената и влажност на въздуха. Вариантите за разрешаване на проблема, които предлагаме са химичен или физичен.

ТРИ продукта за ЕДНО ТРАЙНО решение.

Тристепенната система на  San Marco за елиминирането и превенцията на от повторна поява ще осигури една наистина здравословна среда. Как работи? Повърхностния мухъл се отсранява посредством детергент, който остранява повърхностните наслоявания на мухъл и водорасли. Активната съставка е хлор. Продуктът еподходящ както за интериора, така и за екстериора. След третиране с Combat 222 се нанася Combat 333 – предназначен за дълбоко почистване на корените на гъбата. Наличен е в различни расзфасоки. Третата стъпка е добавянето на Combat 444 към боята, което не позволява повторната му поява.

Вторият метод е на чисто физична основа. Нарушаването баланса на един от четирите фактора не позволява създаването на подходяща среда за развитие на мухъл. Това се постига със специално разработената атермична боя на SAN MARCO Superconfort. Боята е за интериорно приложение с много нисък коефициент за топлинен пренос. Благодарение на добавка от кухи стъклени микрокристали, SUPERCONFORT предпазва образуването на конденс в помещенията. Особено подходяща за кухни, бани, перални помещения, мазета, автомивки, пекарни. Постига се по-добра термична изолация, не позволява развитие на плесени и образуване на конденз, причиняван от разликата в температурата на въздуха в помещението и тази на стената.